Guest blog by Impact Noord:

Impact Noord: Zó stimuleer je een impact ecosysteem! Den Haag als voorbeeldgemeente met ImpactCity

Op 16 mei kwam een bus vol ondernemers, beleidsmakers en onderzoekers vanuit het Noorden naar Den Haag, ImpactCity. In deze blog vat Impact Noord hun reis naar Den Haag samen en delen zij hun ervaringen.

Na een warm onthaal hebben we talloze inspirerende verhalen gehoord, mooie locaties bezocht en bevlogen ondernemers én ambtenaren ontmoet. Het startpunt was Apollo 14, het impact startup pand van Den Haag. Een hoogwaardige bedrijfslocatie specifiek voor impact ondernemingen en ondersteunende dienstverleners waar het impact ecosysteem bij elkaar komt. Hier vertelde Paula de Vogel, beleidsadviseur Impact Economy, dat in Den Haag werken aan een betere wereld (impact maken) 1 van de 3 pijlers is van het economisch beleid. Dit was de rest van de dag duidelijk merkbaar op de verschillende locaties, in de diverse toelichtingen en verhalen van ondernemers.

Gedurende de dag vertelde verschillende impact ondernemers zoals Renzo Deurloo van Greenfox, Wibe Smulders van Happy Tosti en Lekker Brood, over hun ervaringen. Ook bezochten we de nieuwe locatie van Secrid. Voor wie ze niet kent, Secrid maakt pasjeshouders vanuit Nederland, door een sterke samenwerking met de locale SW bedrijven. Dat impact maken en geld verdienen goed samengaat, lieten zij perfect zien. Vervolgens vertelde Arthur van de Graaf van Start Lean Funding waarom crowdfunding zo goed werkt voor impact ondernemers. Daarna presenteerde Matthijs de Jong van SZW over de samenwerking met sociale ondernemingen en over het Impact Lab. Dit is de methodiek die ingezet wordt om bestaande, succesvolle sociale ondernemingen te helpen groeien, door een vestiging in Den Haag te openen.

Als levend voorbeeld van deze “Haagse Methode” lichtte Mireille Geijsen van I-did toe hoe deze aanpak voor hen had gewerkt. Wat opviel was het enthousiasme waarmee Mireille over de gemeente sprak, en het doorzettingsvermogen van de ambtenaren waarmee ze I-did overtuigden én hielpen bij het openen van een nieuwe vestiging. Verder vertelde Ruben Blanke van de Social Club Den Haag, het lokale ondernemersnetwerk voor impact ondernemers, vertelde over het wel en wee van het lokale ecosysteem, de samenwerking met de gemeente, de grilligheid van beleid, en de mooie vooruitgang de afgelopen jaren.

Uiteindelijk sloten we de dag af bij Rebelz op de Binckhorst, waar Karin Nijman (een van de oprichtsters) nog vertelde over het doel van deze onderneming, waar vooral ex-gedetineerde vrouwen weer een kans en opleiding krijgen. De prachtig ingerichte locatie was een mooie plek om de dag af te sluiten, heerlijk eten, goed bier, goede service en leuk gezelschap!

De leerpunten: onze tips

We hebben tijdens deze excurise ontzettend veel gezien, gehoord en geleerd. Hieronder de belangrijkste lessen van onze reis naar ImpactCity Den Haag:

Ecosysteem als basis. De gemeente neemt een rol in het bij elkaar brengen van stakeholders. Als de partijen elkaar kennen en het netwerk sterk is, komen vraag en aanbod samen. Faciliteren, niet aansturen of controleren. De gemeente stelt zich op als facilitator en aanjager, níet als ondernemer of organisator. Betrokken en gedreven ambtenaren die op één lijn zitten, met veel ambitie en gesteund door bestuur. Ambtenaren die net die stap extra willen zetten, partijen met elkaar in contact brengen en zorgen dat de plannen die gemaakt worden door anderen (zoals ondernemers) doorgang kunnen vinden. De gemeente functioneert als multiplier, waardoor zij echt een partner is voor de bedrijven (niet een klant, maar een medestander): door slim, effectief en innovatief samen te werken met welwillende partijen die impact ondernemen willen vergroten. Stevige ambitie en daadkracht, bewezen met concrete acties. Den Haag ziet werken aan een betere wereld – en daarmee impact ondernemen – als belangrijke van economisch beleid, het is 1 van de 3 pijlers. Er wordt dan ook serieus budget vrijgemaakt, vastgoed ingezet en een integraal en bevlogen team samengesteld. Een aantal voorbeelden:

Het prachtige pand Apollo 14 waar (startende) impact ondernemers zich kunnen huisvesten, medestanders vinden maar ook ondersteuning krijgen in allerlei aspecten van ondernemerschap. Een fysieke locatie die als kloppend hart van het ecosysteem kan functioneren, waar men elkaar kan treffen.

Het Impact Lab (“de Haagse Methode”) waarmee bestaande sociale ondernemingen kunnen opschalen door ook in Den Haag een vestiging te openen. De stad combineert zo het succes van bestaande sociale ondernemingen met de kracht van het lokale ecosysteem, waardoor beiden versterkt worden. Inmiddels zijn onder andere I-did, De Prael en Rebelz met succes ook in Den Haag gevestigd. Bijkomend voordeel is dat de stad meteen ook grotere en bewezen impact ondernemingen in het ecosysteem betrekt, wat een meerwaarde is voor startende ondernemingen én direct het imago van de stad als ImpactCity versterkt.

Oh ja, Den Haag host ook nog eens het jaloersmakende Impact Fest, het grootste impact event van Europa, waar vorige editie 1200 (!) impact ondernemers deelnamen aan het programma, om te laten zien met welke innovaties ze de wereld ‘a better place to live’ willen maken. Dit jaar staat de 4e editie gepland.

Bovenstaande lessen zijn wat ons betreft goed aan te passen naar andere regio’s of steden in Nederland. Ook op provinciaal niveau zijn veel van deze tips over te nemen en goed te integreren in bestaand beleid.

Conclusies

Kortom: als je als lokale of regionale overheid impact ondernemen wilt stimuleren, met als effect een betere arbeidsmarkt, een sterkere lokale economie en meer maatschappelijke én ecologische opbrengsten, dan is Den Haag met ImpactCity een schoolvoorbeeld:

Begin met het stimuleren van het impact ecosysteem
Dit doe je door de stakeholders bijeen te brengen
Een faciliterende rol in te nemen (ipv aansturen of controleren)
Je als businesspartner op te stellen, d.w.z. als hefboom of multiplier
En bovenal: door het serieus te ménen, als het gaat om impact maken
We nodigen beleidsmakers van harte uit om ook eens een kijkje in Den Haag te gaan nemen.