Haagse Today's Art en TU Delft brengen wetenschappers en kunstenaars samen:

De 3D-geprinte jurk van Iris van Herpen

Wat gebeurt er als een vooruitstrevend modeontwerpster samenwerkt met wetenschappers, een 3D-printexpert en een industrieel ontwerper van de TU Delft?

Iris van Herpen, gevestigd modeontwerpster, brengt met haar collectie ‘Ludi Naturae’ 21 jurken die met behulp van 3D-printtechnieken tot stand kwamen. Hiervoor werkte ze samen met wetenschappers van de TU Delft. Haar ontwerpen zijn geïnspireerd op natuurlijke patronen, door luchtfotografie te bestuderen. Deze natuurlijke vormen zijn direct driedimensionaal op tule geprint met de nieuwste print- en materiaaltechnieken.

Zo printten meerdere spuitmonden tegelijkertijd zowel natuurlijke materialen als kunststof. Tijdens dit proces werd UV-licht gebruikt om de structuren te laten uitharden. In totaal duurde het printen met deze methode ruim 260 uur. Hierna volgde nog 60 uur aan handmatige nabewerking door Atelier Iris van Herpen.

De innovatieve samenwerking kwam tot stand door het Artists in Residence programma van Crossing Parallels, dat kunstenaars en wetenschappers samenbrengt.