Campus @ Sea || H2O Coachboat

Campus @ Sea is het innovatie centrum voor innovatie op zee en aan de kust van Scheveningen en Den Haag. Bij Campus @ Sea worden partijen samengebracht rondom de thema’s voedsel, energie, ecologie en sport. Testen, leren en innoveren om een positieve impact te hebben op de wereld van morgen is waar Campus @ Sea voor staat. Eén van de projecten die gebruik maakt van faciliteiten van Campus @ Sea is H2 coachboat.

H2 Coachboat
Een consortium van Nederlandse bedrijven en instellingen heeft een werkende aandrijflijn voor een snelle rubberboot op waterstof ontwikkeld. Het doel, een schone coachboot voor de zeilsport, is daarmee een belangrijke stap dichterbij gekomen. Een proefopstelling van de aandrijflijn werd getoond tijdens een demonstratie. De samenwerkende partijen hopen een volwaardige H2 Coach Boat te presenteren tijdens het WK Zeilen dat in 2022 in Den Haag / Scheveningen wordt gehouden.

Achtergrond: Bij trainingen voor wedstrijdzeilen varen coaches in een zogenaamde rigid-hull inflatable boat (Rib), een rubberboot versterkt met een romp van aluminium of polyester en voorzien van een krachtige buitenboordmotor. Tijdens een grote wedstrijd zoals het WK ligt de haven vol met honderden coachboten die bij elkaar vele liters brandstof verbruiken. Jaap Zielhuis, hoofdcoach bij het Watersportverbond, lanceerde na het WK 2018 in het Deense Aarhus het idee om in Nederland een schone versie te ontwikkelen. Dit sluit aan bij de plannen van de internationale zeilfederatie World Sailing om in 2030 bij grote wedstrijden alleen nog emissieloze coachboten toe te laten.