Humanitarian Action Challenge in actie met DCHI

De Humanitarian Action Challenge,  een gezamenlijke initiatief  van HumanityX, The Hague Humanity Hub en ImpactCity, is gestart in oktober. Het doel van deze challenge is om multidisciplinaire samenwerking aan te moedigen om zo innovatieve technologische oplossingen voor vrede, gerechtigheid en humanitaire actie te laten ontstaan. Roza Freriks en Stephanie van Drunen Littel zijn betrokken namens de Dutch Coalition for Humanitarian Innovation (DCHI), die één van de challenges van het programma aanbood. Lees over hun ervaringen tot nu toe.

DCHI is enthousiast over deelname aan de Humanitarian Action Challenge. Roza: “Innovatieve bedrijven hebben mogelijk oplossingen voor de humanitaire sector die de effectiviteit ervan kunnen verbeteren. Dat is de reden waarom dit programma belangrijk is. Het geeft de innovators de mogelijkheid om impact te creëren door samen met een humanitaire organisatie aan hun ideeën gaan werken.”

Ze voegt eraan toe: “Deze samenwerking stelt de innovator in staat om meer te leren over de humanitaire context en te begrijpen welke uitdagingen spelen, terwijl de humanitaire organisatie de mogelijkheid heeft om een nieuw type oplossing te vinden voor precies deze uitdagingen. Hierbij is belangrijk dat beide organisaties zich openstellen voor elkaar. Ze kunnen leren van elkaars kennis, vaardigheden en expertise, terwijl ze tegelijkertijd aan een innovatieve oplossing werken.”

DCHI biedt een platform voor innovators en humanitaire organisaties om contact te leggen, omdat het van mening is dat er al oplossingen bestaan om humanitaire uitdagingen voor de lange termijn op te lossen. Stephanie: “Wat moet gebeuren, is dat de uitdagingen en oplossingen bij elkaar worden gebracht. Dat is precies wat de Humanitarian Action Challenge beide partijen biedt”

Empowerment

Tijdens de Humanitarian Action Challenge wil DCHI samenwerken om mensen die door een humanitaire crisis zijn getroffen, te ondersteunen door hen te betrekken bij het ontwerpen van innovatieve oplossingen. “Ondanks het universele recht van mensen om waardig te worden behandeld, worden mensen die door een humanitaire crisis zijn getroffen vaak behandeld als passieve ontvangers van hulp”, zegt Stephanie.

“In plaats daarvan moeten humanitaire reacties worden bedacht in samenwerking met de eindgebruikers, met restpect voor hun fundamentele behoefte aan empowerment en zelfredzaamheid,” benadrukt ze het belang van betrokkenheid van de ontvanger.

Indrukwekkend

Roza nam begin oktober deel aan de eerste workshopsessie en was aangenaam verrast door de betrokkenheid van de deelnemers. “De inzet van alle deelnemers aan de workshop was indrukwekkend. De twee teams die werken aan het oplossen van onze uitdaging hebben hard gewerkt en waren erg gefocust. Ze willen duidelijk van deze gelegenheid gebruik maken om de humanitaire effectiviteit in het veld te verbeteren.”

“We kijken uit naar de volgende bijeenkomst in november,” zegt Roza. “We zien graag dat de organisaties co-creëren, samenwerken en van elkaar leren. Uiteindelijk kunnen ze krachtige, nieuwe gegevensoplossingen aanbieden om zo mensen die door een humanitaire crisis zijn getroffen te helpen. “