Wajenzi

Wajenzi is een investeringsplatform dat expats die in Nederland wonen, verbindt met investeringsmogelijkheden in Afrika. Wajenzi wil gebruikmaken van de onbenutte interesse van de expat in het thuisland om zo de toegang tot financiering te vergroten, banen te creëren en de productiviteit in Afrika te verbeteren. Hiermee stimuleert Wajenzi de innovatie en technologische adoptie van het continent.
MKB bedrijven dragen immers voor 58% bij aan de totale werkgelegenheid en zijn verantwoordelijk voor 33% van BBP van het continent. Hierdoor zijn ze cruciaal zijn voor de sociaaleconomische groei van het Afrikaanse continent. Toch heeft meer dan 70% van de MKB bedrijven geen toegang tot financiering, wat hun groei belemmert.

De expat heeft de potentie om een belangrijke bron van ontwikkelingsfinanciering te zijn, zoals blijkt uit de hoge bedragen die ze naar huis sturen, geschat op $ 38 miljard in 2018. De meeste ontvangers van deze bedragen gebruiken het geld echter voor consumptie, zoals het betalen van huur of andere huishoudelijke kosten en weinig wordt geïnvesteerd in productieve investeringen.

Financiele boekingen kunnen een belangrijk instrument worden voor economische ontwikkeling, vooral als ze kunnen worden gekanaliseerd in productieve investeringen. Expats zijn bereid om bij te dragen aan de lokale werkgelegenheid maar missen een betrouwbaar investeringsvehikel.

P2P-investeringen zijn uitgegroeid tot een miljardenindustrie, waarmee miljoenen in duizenden projecten in Europa en de VS zijn terechtgekomen. Het is echter nog in een vroeg stadium in Afrika. Het continent heeft slechts 57 platforms voor 54 landen. De helft van de platforms is actief in Zuid-Afrika. Er is een duidelijke behoefte om een PanAfrican-platform te introduceren dat expats en investeringsmogelijkheden thuis verbindt om de economische ontwikkeling te verbeteren.