Startup in Residence 2019:

Deep dive met 17 kandidaten

Startup in Residence Den Haag 2019 is nu officieel begonnen! Dit jaar zijn 7 vraagstukken uitgezet waarop meer dan 70 startups zich hebben aangemeld. Op basis van de voorstellen werden 17 startups geselecteerd voor een validatie programma. Op dinsdag 25 juni verwelkomden we alle startups in Apollo 14, de impact startup locatie van Den Haag. Hier trapten we het programma af met een ‘deep dive’ verzorgd door Ideahackers. Het was een inspirerende dag met verschillende activiteiten en gesprekken met ambtenaren. Of ze op een lijn zitten moet nog blijken, daar zal de komende periode hard aan worden gewerkt!

WORKSHOP ‘BEGRIJP JE KLANT’

De dag begon met een workshop waarbij startups leerden hoe welke vragen zij kunnen stellen aan hun klant. En vervolgens bereidden zij vragen voor aan de ambtenaren. Het doel was om meer begrip te krijgen over de uitdagingen en hier vervolgens met de oplossingen nog beter op te anticiperen.

ONTMOETING MET DE GEMEENTE AMBTENAREN

De verschillende startups en ambtenaren deden een ‘‘ice breaker’-spel om elkaar beter te leren kennen en gingen verder in gesprek met elkaar in groepjes per challenge.

De startups en gemeente-ambtenaren werkten samen aan het creëren van een ‘collab canvas’. Met behulp van deze ‘collab canvas’ werd het probleem en de oplossing in kaart gebracht. Zo is duidelijk te zien wie de klant is, welke stakeholders je nodig hebt om het product te ontwikkelen, maar ook welke afdelingen bij het probleem zijn betrokken en wat voor effect de oplossing kan hebben.


VERVOLGSTAPPEN

De 17 startups zullen de komende maand deelnemen aan een validatietraject om hun oplossingen te valideren en verder te ontwikkelen. Zij krijgen diverse workshops zoals:
Experiment-gedreven aanpak. De riskantste aannames;
Klantontwikkeling;
Interview met klanten;
Probleem/oplossing fit & praktische experimenten;
Concurrentievoordeel en strategie;
Pitch training.

Eind augustus leveren de startups een nieuw verbeterd plan in. Op 5 september zullen de startups ook hun oplossingen pitchen voor ambtenaren en overige stakeholders. Op basis van het nieuwe plan en de pitch, kiest de jury maximaal 1 startup per challenge. Deze startup wint 5.000 euro, deelname aan het SIR programma van 2019, een werkplek op Apollo 14, 10 gratis uren te besteden aan mentoren naar keuze en toegang tot het netwerk van de gemeene. Wij kijken uit naar een mooi validatie programma en wensen de startups heel veel succes!

Lees hier meer over de challenges van 2019