Guest blog by Arthur van de Graaf:

EERSTE HULP BIJ CROWDFUNDING III

In deze serie columns zal Arthur van de Graaf, partner van Impact City The Hague, antwoord geven op de meest gestelde vragen over crowdfunding.

Hoeveel kan ik ophalen met crowdfunding?

In mijn vorige column heb ik antwoord gegeven op de vraag: “wanneer kan jij beginnen met crowdfunden?” De vraag die hier vaak op volgt is: “hoeveel kan ik ophalen met crowdfunden?” Het meest voor de hand liggende antwoord is dat dit van jouw project afhangt. Ik zal een aantal factoren voor je op een rijtje zetten die van belang zijn bij het specifiek beantwoorden van deze vraag.

De organisatie

Als eerste speelt de organisatie die het project uitvoert een grote rol. Ben jij dit alleen of kan je rekenen op een team van mensen die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben? De kwaliteit, beschikbare tijd en het commitment van jouw team hebben allemaal een grote invloed op het succes van jouw campagne.

Fans, family en vrienden

Ten tweede is het de vraag of je al kan je rekenen op een bestaande groep ‘fans, family and friends’, die een bijdrage willen en kunnen leveren aan jouw crowdfunding-campagne. Kunnen mensen zich vinden in de reden waarom jij jouw initiatief of onderneming bent gestart? En is de boodschap van jouw bedrijf eenvoudig, begrijpelijk en makkelijk door te geven of juist heel complex en/of technisch?

Impact of rendement

Ten derde moet je weten wat je mensen aanbiedt in ruil voor hun (financiële) steun. Campagnes die mensen een hoog financieel rendement voorspiegelen en campagnes waar producten onder de aandacht van de massa gebracht worden met behulp van een marketingbudget, kunnen in potentie veel geld ophalen. Echter kan ook, wanneer financieel rendement niet voorop staat, met een grote groep mensen een hoog bedrag worden opgehaald. Dit zijn in de regel wel campagnes met een hoge impact.

Wat heb je nodig

Wanneer er van tevoren goed wordt nagedacht over deze en andere relevante vragen kan je voorkomen dat je campagne strandt voordat de eerste 10% is opgehaald. Je wilt natuurlijk gaan voor 100% of zelfs meer van jouw streefbedrag.

Onze ervaring leert dat je met een relatief klein bereik en een persoonlijke campagne tussen de €5.000 en €20.000 kan ophalen. Wil je tussen de €20.000 en de €50.000 ophalen, dan heb je doorgaans een (klein) team nodig om een succesvolle campagne te realiseren. Wil je meer ophalen dan €50.000, dan kan het bieden van financieel rendement en het goed inzetten van PR en marketing/advertising een oplossing zijn.

Meer weten?

Wil jij weten wat je allemaal kan doen voor een optimale start van jouw crowdfunding-campagne, kom dan langs tijdens onze Coffee and Crowdfunding ochtend. Deze wordt elke dinsdag tussen 9.00 en 10.00 georganiseerd in Apollo 14 aan de Saturnusstraat. Daar vind je ook Impact City The Hague, waar startende ondernemingen die werken aan innovatieve projecten worden ondersteund.

Stuur een e-mailbericht naar arthur@startleanfunding.com als je meer wilt weten.
A cup of coffee will get you started!