Impact Startup Fest 2018:

1200 impact makers bijeen voor een betere wereld

Onder het motto ‘doing good & doing business’ kwamen gisteren tijdens de 3ᵉ editie van Impact Startup Fest in de Fokker Terminal in Den Haag ruim 1200 impact-makers uit een groot aantal landen bij elkaar om te laten zien met welke innovaties de wereld ‘a better place to live’ kan worden. Impact Startup Fest liet daarmee wederom zien hoe maatschappelijke betrokkenheid en commercieel succes hand in hand kunnen gaan.

Impact Startup Fest is het jaarlijkse evenement waar maatschappelijk betrokken ondernemers uit alle windstreken een podium krijgen om zich te presenteren, te pitchen voor investeerders en ervaringen uit te wisselen om op te kunnen schalen. Impact Startup Fest is een initiatief van de gemeente Den Haag, samen met een hechte groep impact partners, en is binnen drie jaar uitgegroeid tot het grootste impact-evenement met internationale start-ups in Nederland.

Erik van der Rijt, teammanager Economie, Gemeente Den Haag: “In Den Haag, internationale stad van vrede en recht, wordt al meer dan een eeuw gewerkt aan een betere wereld, dat zit in ons DNA. Daarom investeert Den Haag in een infrastructuur waar impactondernemers goed kunnen floreren. Dat hier vandaag 1200 mensen uit binnen- en buitenland samenkomen, bewijst andermaal dat Den Haag dé impact-stad is.”

In deze blog nemen we je mee door deze bruisende dag van Meetups, Roundabouts, Matchmaking en meer mooie impact momenten.

Meetups voor een betere wereld

De dag startte in volle vaart met 10 zeer goed bezochte Meetups. Deze werden georganiseerd door onze impact partners: DCHI, ECE, Foodstars, HiiL, Social Enterprise NL, The Hague Humanity Hub, EVPA, Social Finance NL en We Share. Stuk voor stuk inspirerende bijeenkomsten met mooie initiatieven. We noemen enkele voorbeelden:

De launch van Social Finance NL

Tijdens Impact Startup Fest is Social Finance NL gelanceerd. Social Finance NL lost maatschappelijke uitdagingen op door vernieuwende samenwerkingen tussen overheden, sociaal ondernemers en impact investeerders te faciliteren.

Ronald Cohen van Social Finance UK: “Nederland is de onbezongen held op het gebied van impact investing. Ik zie dit als een grote stap voorwaarts in het wereldwijde netwerk van sociale financieringen. Dit brengt ons op het pad van impacteconomieën waarbij het leven en de planeet verbeterd worden. Zonder deze financiële steun is er geen ‘makkelijke’ oplossing voor de uitdagingen waar we voor staan”.

DCHI jaarlijks evenement

Den Haag heeft meer dan 200 NGO’s. Veel daarvan werken aan humanitaire innovatie. Deze humanitaire organisaties hebben hun krachten gebundeld met overheid, kennisinstellingen, universiteiten en bedrijven in de Nederlandse Coalitie voor Humanitaire Innovatie DCHI. Om een sterkere band te ontwikkelen met het impact startup ecosystem bundelden DCHI’s jaarlijkse evenement en Impact Startup Fest hun krachten. Een geweldig partnerschap die resulteerde in concrete diepgaande workshops over het implementeren van innovaties voor een betere wereld.

Zoals Minister Sigrid Kaag concludeerde: “We gaan geen nieuwe crises in met oude antwoorden, innovatie is voor mij de “game-changer”. Nieuwe innovaties en partnerschappen zijn hard nodig en een sleutelfactor in de humanitaire sector.

HiiL regionale finale Innovating Justice Challenge

Voorafgaand aan de start van de pitches van de zes Nederlandse finalisten, heeft de directeur van het Haagse Instituut voor Innovatie van het recht (HiiL), dr. Sam Muller, een duidelijk beeld gegeven van het Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG) 16.3: gelijke rechten voor iedereen. “Op een wereldwijde schaal presteren we massaal slecht op dit doel”. Meer data moet beschikbaar worden gemaakt om relevante en schaalbare innovaties te kunnen ontwikkelen.

Waarom recht?
Een goed werkend rechtssysteem resulteert in een sterkere economie, betere sociale en gezondheidsstelsels. Muller beschreef justitie als een groot systeem voor relatiebeheer; als het goed werkt, zal het resulteren in sterke, gezonde en welvarende burgers. Met andere woorden, aanzienlijk meer impact dan kan worden vastgelegd met een BNP-indicator.

Hoe?
De finalisten voor de ‘Innovating Justice Challenge’ lieten zien hoe zij profiteren van deze enorme wereldmarkt door toegang tot rechtvaardigheid voor iedereen vergroten.

Social Enterprise NL – Scriptieprijs

Social Enterprise NL is een netwerk van en voor ondernemers. De jaarlijkse scriptieprijs voor scripties gericht op maatschappelijk ondernemen is hier ook onderdeel van. Niels Bosma, docent Universiteit Utrecht en oprichter van de prijs: “Er is steeds meer interesse van studenten in startups en maatschappelijk ondernemen en elk jaar zijn de onderwerpen beter. Studenten gaan er vervolgens ook vaak mee verder in hun carrière, ter ondersteuning van beleid of financiering in overheden.”

Dit jaar waren er 4 genomineerden. De winnares van de scriptieprijs is geworden: Rody Le met haar scriptie ‘An abnormal apple a day, keeps food waste at bay’. Gefeliciteerd Rody en heel veel plezier met je fiets!

WeShare Impact Competition

‘Ik heb gezien dat te veel startups onnodig falen. Stel je eens de enorme verspilling van kapitaal en verloren kansen voor. Laten we er iets aan doen, iets met impact ‘
– Edward de Jager, oprichter en voorzitter van de raad

Het circulaire impactfonds We Share werd met succes geïntroduceerd op Impact Startup Fest. Twee geweldige startups, Envision & Burgs Foods, werden geselecteerd uit de We Share pitching-wedstrijd. Beiden ontvingen een We Share Impact lening van € 95.000. Burgs Foods serveerde de heerlijke krekel burgers op Impact Startup Fest. Zij waren ook te zien in de uitzending van Omroep West.

Envision is momenteel deelnemer in Startup in Residence om de slechtzienden in Den Haag te helpen. De andere startups waren Clensta en Decibel Live. Als u impact-innovaties wilt ondersteunen, aarzel dan niet om contact op te nemen met We Share!

Een bruisende Fokker Terminal vol met Matchmaking & Roundabouts

De positieve energie was duidelijk voelbaar tijdens de intensieve gesprekken in de Roundabouts. De impact makers kwamen samen in kleine, thematische teams om te leren, te innoveren en nieuwe verbindingen aan te gaan. Er waren in totaal 250 Roundabouts waarin per tafel 4-6 mensen een deep dive namen in de wereld van impact entrepreneurship, technologie, investeren, innovatie en impact.

Matchmaking

Gelijktijdig aan de Roundabouts werden startups en scale-ups één op één gekoppeld aan investeerders, corporates en NGO’s. Het vinden van voldoende groeikapitaal is voor veel impact startups een behoorlijke uitdaging. Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die startups hierbij ondersteunen. Acumen, Stchting Doen, pymwymic, Uniiq, Rabobank, KVPlus, Innovation Quarter, EY en Startlife stonden in de startblokken om het gesprek aan te gaan.

Impact Startup Panel

Tijdens het Impact Startup Panel sprak moderator Annette van Soest met zes bevlogen ondernemers afkomstig van vier continenten over ondernemerschap, hun dromen en hun concrete businessdoelen voor een betere wereld. De deelnemers aan het panel waren:

  • Jan Petersen – Smart Yields
  • Loek Peters – HumanSurge
  • Rodrigo Borgers – Inteligencia Relacional
  • Bicky Nguyen – Cricketone
  • Tey Al-Rjula – Tykn
  • Bala Reddy Visavaram – Our Food

De zes impact makers deelden hun ambitie, doelen en uitdagingen. Ze benadrukten het belang van sterke -“dinosaurus”- partners en waardeerden het warme Haagse impact ecosysteem. Ze waren blij gelijkgestemde ondernemers te ontmoeten, die werden als potentiële team genoten gezien. Allen gericht op het ontwikkelen van duurzame verdien modellen voor betekenisvolle doelen.

Graag tot volgend jaar!

We danken alle deelnemers, partners, en iedereen die heeft bijgedragen aan dit geweldige evenement voor al hun inspiratie, energie, nieuwe ideëen en vooral: de tomeloze inzet voor een betere wereld!

We zien je graag terug bij de volgende editie van Impact Startup Fest.

We houden contact!