IOM stimuleert samenwerking met de Humanitarian Action Challenge

In oktober is de Humanitarian Action Challenge van start gegaan. Deze challenge is een gezamenlijke initiatief van HumanityX, The Hague Humanity Hub en ImpactCity. Het doel is om multidisciplinaire samenwerking tussen NGO’s en het bedrijfsleven aan te moedigen en zo te komen tot innovatieve technologische oplossingen voor vrede, gerechtigheid en humanitaire actie. Een van de drie challenges van het programma wordt aangeboden door de International Organisation for Migration (IOM). Wij vroegen Robert Trigwell van IOM naar zijn eerste ervaringen.

“Dit programma is belangrijk omdat leren van andere sectoren die traditioneel niet betrokken zijn in de humanitaire sector ongelooflijk belangrijk is voor groei en vooruitgang”, zegt Robert over de wijze waarop deze challenge waarde toevoegt aan humanitaire innovatie.

“Doordat HumanityX en de stad Den Haag dit programma faciliteren, wordt een stimulerende omgeving voor innovators gecreëerd, om zo toegang te krijgen tot echte humanitaire problemen waarmee beoefenaars over de hele wereld worden geconfronteerd. Er kunnen hierdoor interessante vorderingen worden gemaakt bij het oplossen van een aantal van de voorgestelde challenges,” geeft hij aan.

Adequate hulp door betere voorspelling

De challenge van IOM richt zich op het optimaliseren van humanitaire data analyse. Dit kan humanitaire hulpverlening efficiënter en effectiever maken. Informatiebeheersystemen zijn de sleutel tot het verbeteren van de effectiviteit van IOM. “We zien een behoefte aan praktische oplossingen die de behoeften voor humanitaire hulp en ontwikkeling beter kunnen voorspellen”, zegt Robert.

Hij voegt eraan toe: “Het verbeteren van ons eigen informatiemanagement zal ons in staat stellen om beter inzicht te krijgen in de bewegingen en behoeften van ontheemde bevolkingsgroepen en migranten terwijl deze evolueren. Uiteindelijk zal dit ons in staat stellen om meer adequate hulp te bieden.”

Succes door samenwerking

Robert nam begin oktober deel aan de workshop en maakte kennis met de twee teams die werken aan het oplossen van de challenge van IOM. “De eerste bijeenkomst was erg interessant. Het was geweldig om te zien dat zo veel onderdelen van de beginfase van het project werden afgedekt,” zegt hij. “IOM is enthousiast om contact te leggen met technische belanghebbenden, en om te zien hoe deze toegevoegde waarde kunnen bieden.”

“Succesvol humanitair en ontwikkelingswerk vindt plaats via partnerships en samenwerkingsverbanden, door middel van clusterbetrokkenheid of door het opbouwen van samenwerkingen met overheden”, benadrukt Robert de waarde van partnerships. “Vandaar dat we uitkijken naar nieuwe relaties met onze nieuwe partners.”

Verantwoord innoveren

Hij voegt eraan toe: “Het was ook prachtig om te zien hoe de ethiek van innoveren op een verantwoorde manier werd besproken en hoe al het werk moest worden afgestemd op humanitaire principes. Dit bepaalt wie we zijn als sector.”

“Het was erg mooi om de betrokkenheid te zien bij de winnaars van de challenges en hun verschillende perspectieven op de challenge vanuit hun verschillende technische disciplines. Ik kijk er naar uit om te zien wat de volgende stappen zullen zijn en hoe de verschillende betrokken partijen van elkaar kunnen leren”, besluit hij.