Maak kennis met Envision - winnaar van Startup in Residence The Hague 2018

Tijdens deze nieuwe reeks kleine blogs kijken we naar de winnende deelnemers van Startup in Residence Den Haag 2018, onderdeel van ImpactCity. Wat is het business plan van de ondernemer en wat drijft hem of haar in ‘doing good & doing business’? Deze week volgen we Envision Technologies: het inzetten van kunstmatige intelligentie om goed te doen.

Envision is de winnaar van de uitdaging “Mens en Techniek op de werkvloer”: mensen met een handicap helpen toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt. Envision heeft een hulpmiddel ontwikkeld dat kunstmatige intelligentie gebruikt om visuele informatie toegankelijk te maken voor slechtzienden. Met andere woorden: deze mensen helpen om dingen zelfstandig te kunnen zien en te begrijpen, iets wat ze normaliter niet zouden kunnen doen.

Het ontstaan van Envision

Envision startte als een afstudeerproject van Karthik Mahadevan aan de TU Delft. Na een gesprek met studenten van een school voor blinden en slechtzienden in India, had hij het idee dat hij deze mensen kon helpen met zijn kennis en vaardigheden.

Karthik merkte dat deze studenten meer zelfstandig wilden kunnen werken. Dit was voor hem een uitdaging die hij wilde oplossen. Samen met zijn studievriend Karthik Kannan heeft hij een experiment opgezet. Ze bouwden een prototype van een app die schriftelijke tekst kan voorlezen, zoals kranten, artikelen, brieven en tekens. Vervolgens hebben ze dit getest in India met visueel gehandicapten, en… het werkte. Zo kwam Envision tot stand.

Samenwerken met de overheid

Wanneer je een bedrijf opzet dat sterk gericht is op medische zorg, is samenwerking met de overheid van essentieel belang. Karthik: “We zijn altijd geïnteresseerd geweest in samenwerking met de overheid omdat deze van groot belang is voor Envision. De overheid is de enige instelling die de motivatie heeft om goed te doen voor het publiek en heeft ook toegang tot de burgers. Startup in Residence liet ons zien dat de gemeente Den Haag startups echt aanmoedigt om dit probleem op te lossen.”

Startup in Residence: een mooie kans

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat deze uitdaging van Startup in Residence precies op het juiste moment voor Envision kwam. “We hebben specifiek gekozen om deze uitdaging aan te gaan voor de gemeente Den Haag om meer hands-on met de oplossing te kunnen werken. Het SIR-programma biedt ons een goede gelegenheid om een directe verbinding met de gemeente te krijgen. Door te praten met andere deelnemers aan het programma en persoonlijke 1-op-1 sessies met verschillende mentoren, hebben we de mogelijkheid om expertise te delen, onze groeistrategieën te begrijpen, inzichten in de consumententechnologie te krijgen en nieuwe dingen te zien waar we voorheen niet aan hadden gedacht. ”

De volgende stap

De volgende stap voor Envision is hardware. Envision werkt momenteel aan de toepassing van hun software op speciale brillen, zodat visueel gehandicapten toegang hebben tot visuele informatie, simpelweg door tekst door een bril te bekijken.
We kijken uit naar hun demonstratie op Demo Day!

Lees onze blog volgende week over StemVeilig: sneller, veiliger en eenvoudig stemmen.