Maak kennis met TrustTester - winnaar van Startup in Residence The Hague 2018

In deze volgende aflevering van kleine blogs over de winnende deelnemers van Startup in Residence Den Haag 2018, kijken we naar de oplossing van TrustTester voor “Stemmen zonder grenzen”. Wat is het idee achter TrustTester en wat drijft Arjan van Diemen in ‘doing good & doing business’? Lees alles over veilig online stemmen op basis van nieuwe, gepatenteerde technologie.

TrustTester Solutions is de winnaar van de challenge “Stemmen zonder grenzen”, een challenge die startups uitdaagt om een oplossing te ontwikkelen voor een digitaal en veilig stemproces waarbij Nederlanders die in het buitenland wonen tijdig hun stemdocumenten kunnen ontvangen en zo deel te kunnen nemen aan de Nederlandse verkiezingen. Arjan van Diemen ontwikkelde innovatieve, breed inzetbare en eenvoudig te gebruiken software waarmee je informatie snel, efficiënt en veilig kunt valideren zonder gegevens te delen.

Arjan van Diemen: “Onze oplossing maakt digitaal online stemmen mogelijk. We garanderen dat het verkiezingsproces veilig, beveiligd en gebruikersvriendelijk is. We realiseren ook een verlaging van de organisatiekosten van de verkiezingen. Daarnaast voorzien we dat we ook meer Nederlandse burgers kunnen activeren die in het buitenland wonen om te stemmen omdat we deelname aan het verkiezingsproces gemakkelijk toegankelijk maken”. Dat klinkt goed, maar hoe werkt het eigenlijk?

Gepantenteerde technologie

TrustTester combineert een gepatenteerd algoritme (een innovatie samen met TNO) met een systeem van regels waarmee organisaties de informatie in een online proces, of de blockchain kunnen valideren. Het gepatenteerde algoritme in combinatie met het Secure Data Comparing-protocol zorgt ervoor dat de oplossing Zero Knowledge Proof is. De TrustTester-oplossing voldoet volledig aan GDPR en helpt organisaties ook om de impact van GDPR-regelgeving op hun organisatie te verminderen.

Simpel gezegd: alle informatie wordt grondig en automatisch gecontroleerd zonder de inhoud te kunnen zien of lezen.

Dit resulteert in efficiëntere en minder offline besturingsprocessen voor organisaties en de mogelijkheid om klanten beter van dienst te zijn door nieuwe services te introduceren. Arjan van Diemen: “Voor de SIR-uitdaging ‘Stemmen zonder grenzen’ hebben we onze onderliggende gepatenteerde technologie gebruikt om de StemVeilig-softwareoplossing te bouwen.”

Wat is StemVeilig?

Met StemVeilig garandeert TrustTester snelle, veilige en gemakkelijk toegankelijke digitale verkiezingen. “Deze challenge past perfect bij het platform dat we hebben gebouwd en we zijn ervan overtuigd dat we met onze oplossing het huidige stemproces kunnen verbeteren. Door het stemproces gebruiksvriendelijker te maken, kunnen we daarnaast een bijdrage leveren door stemgerechtigden meer te activeren. Een mooie extra bijkomstigheid is dat we de kosten van het organiseren van verkiezingen met StemVeilig kunnen verlagen. “De gemeente Den Haag als innovatieve gemeente zou een prachtige referentie zijn voor onze vernieuwende oplossing.”

Mooie ervaringen tijdens Startup in Residence

“Tijdens de ontwikkeling van de TrustTester heb ik met veel klanten gesproken en heb ik de oplossing kunnen testen.” Met het programma Startup in Residence kunt je je oorspronkelijke aannames vanuit een andere invalshoek bekijken. “Wat mij echt heeft geholpen, is de kennis en ervaring van de mentoren die continu met je samenwerken om de oplossing, strategie en communicatie te verbeteren en: ook de juiste prioriteit hieraan toekennen, al met al erg motiverend en waardevol. ”

Over TrustTester

Arjan van Diemen, met een achtergrond bij IBM en TNO, heeft een slimme technologie ontwikkeld om informatie op een veilige manier te valideren. Privacy-by-design en Security-by-design waren de standaard uitgangspunten voor de ontwikkeling van de technologie en oplossing. Marktonderzoek heeft aangetoond dat er veel mogelijkheden zijn om deze slimme technologie toe te passen in verschillende marktsegmenten. Na het testen met potentiële klanten, besloot hij de TrustTester-oplossing te ontwikkelen.

De wereld en wat mensen doen, wordt steeds meer ondersteund en aangedreven door software. Dit creëert de mogelijkheid om een ongeëvenaard aantal verschillende diensten van en voor individuen en organisaties te leveren. Omdat we allemaal verbonden zijn met iedereen, alles, overal en altijd, wordt een grote hoeveelheid gegevens verzameld. Deze verzamelde gegevens worden zichtbaar in relatie tot bijna alle aspecten van het leven. Meer en meer geavanceerde analyse wordt toegepast op deze verzamelde gegevens. En mensen realiseren zich vaker dat deze gegevens over hun en hun activiteiten op het internet worden bekeken, geanalyseerd en verkocht door bedrijven die deze gegevens verzamelen. Meer en meer mensen vinden dit ongewenst.

“De juiste balans vinden tussen profiteren van deze technologische ontwikkelingen en de bescherming van persoonlijke gegevens: daarom hebben we de TrustTester-oplossingen ontwikkeld”, zegt Arjan. Het is de ambitie van Arjan om organisaties te helpen een betrouwbaarder, duurzamer bedrijf te worden door alle technologische mogelijkheden te benutten, maar met respect voor het individu door persoonlijke gegevens te beschermen.