Pilot met strandafvalrobot start in Den Haag

Startup bestrijdt zwerfafval en voert experimenten uit in Scheveningen

Haagse ondernemers, Martijn Lukaart en Edwin Bos van TechTics, een new tech consultancy startup, ergerden zich aan de hoeveelheid zwerfafval die achterblijft op het strand. Ze schakelden de hulp in van de TU Delft en hebben samen een eerste demo robot gebouwd, die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie. De robot, genaamd .BB (BeachBot) stopt zodra deze bijvoorbeeld een sigaret met voldoende zekerheid herkent en verzamelt het afval vervolgens automatisch. De gemeente Den Haag is de eerste klant van Project.BB en met de samenwerkingsovereenkomst wordt het mogelijk om met de robot, en aanverwante gamification toepassingen, experimenten uit te voeren aan de boulevard van Scheveningen.

Martijn Lukaart, Project.BB: “Vanuit technisch oogpunt is het uniek dat met onze oplossing steeds meer zwerfafval wordt herkend. De robot en de digital twin van de robot zullen namelijk met mensen interacteren om zo het detectiealgoritme te trainen. De robot vraagt nadrukkelijk de hulp van mensen als deze afval ziet en dit niet herkent. Met deze aanpak gaan we steeds meer data verzamelen over zwerfafval: wat voor soort afval ligt er en hoeveel? De data gebruiken we ook in een mobiele game en augmented reality ervaring om mensen te laten zien wat de impact is van zwerfafval en hoe zij bij kunnen dragen om het strand schoon te houden.”

Edwin Bos, Project.BB: “Wie nu denkt dat er straks robots op het strand gaan rijden die al het afval gaan oprapen, die heeft het mis. Sowieso omdat de robot nog bijzonder traag te werk gaat en verre van efficiënt is. De inzet van robotica en new tech is met name bedoeld om meer bewustzijn rond zwerfafval te creëren. Afval moet in de eerste plaats al helemaal niet op het strand komen en het is bizar hoe makkelijk mensen hun rotzooi achterlaten na een stranddag. De impact ervan is echt enorm, want ook een sigarettenfilter bestaat uit plastic en kan tot wel 500 liter water vervuilen.”

Yvette Entius, Programmamanager Digital Innovation / Smart Cities bij de gemeente Den Haag: “Aan de boulevard van Scheveningen willen we digitale innovatie toepassen om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Samen met Project.BB kunnen we leren hoe digitalisering positief kan werken voor de stad en wat de rol van data daarbij is. De experimenten moeten een discussie starten over hoe we omgaan met zwerfafval en het gebruik van robots in de buitenruimte.”

Project.BB is nog op zoek naar meer creatieve vrijwilligers, programmeurs, sponsoren en mensen die de robot willen helpen trainen. Contactinformatie en aanmelding voor de nieuwsbrief is te vinden via https://project.BB.

De initiatiefnemers Edwin Bos en Martijn Lukaart samen met het Minor Robotics team van de TU Delft en de proof of principle van strandafvalrobot .BB.
De initiatiefnemers Edwin Bos en Martijn Lukaart samen met het Minor Robotics team van de TU Delft en de proof of principle van strandafvalrobot .BB.