BZK zet innovatieve startups in voor aardgasvrije wijken

We staan voor een enorme uitdaging: Nederland moet over een paar jaar grotendeels aardgasvrij gemaakt worden. Hoe kunnen startende ondernemingen onze overheid hierbij helpen?

Wij spraken Lieke van Son van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Lieke houdt zich bezig met dit omvangrijke project en legt ons uit dat alles samenhangt met één gezamenlijk doel: de gebouwde omgeving verduurzamen. We gaan stap voor stap van het aardgas af en hebben de innovaties van startups keihard nodig om dit doel te kunnen realiseren.

Van het aardgas af met nieuwe innovaties

Startup in Residence pakt complexe, maatschappelijke problemen aan met de inzet van innovatieve startups. Door middel van ‘Challenges’ worden startups uitgedaagd om met nieuwe, creatieve oplossingen te komen. Neem bijvoorbeeld het project aardgasvrije wijken. Lieke: “Het bleek al snel hoe lastig het kan zijn om het voor mensen aantrekkelijk te maken en hen te bewegen om van het aardgas af te gaan. Deze transitie vraagt veel van de huiseigenaren. Startup in Residence bood ons een interessante kans. Onze challenge: ontwikkel een innovatieve oplossing die huiseigenaren motiveert om in actie te komen en hun huizen vrij van aardgas te maken. BZK legde deze challenge voor bij startups die vervolgens allerlei innovatieve en creatieve inzendingen indienden. Een mooi resultaat.”

Wat maakt een startup een winnaar?

Het is uniek en vernieuwend voor een overheidsinstantie om in zee te gaan met startups. De vraag is dan ook: waar zijn de Challenge Holders zoals het BZK precies naar op zoek? Om normaliter samen te werken met bijvoorbeeld BZK moet een bedrijf aan veel eisen voldoen, wat voor startups vaak niet haalbaar is. De challenges van SIR nemen deze barrière weg. De “Challenge Holders” kijken vanuit het perspectief van de overheid naar de inzendingen van startups. Na een grondige selectieprocedure komt er een winnaar uit de strijd.

Een mooi idee lost niet altijd een complex probleem op. Onderscheidend aan de oplossing van De Energiebespaarders (de winnaar van Lieke’s challenge) was hun totaalbenadering. Ze keken naar het hele probleem in plaats van één aspect daarvan. De Energiebespaarders maken gebruik van een digitaal platform waarmee ze direct kunnen toetsen of een aanbod of idee aanslaat bij de bewoners. Dat gaat veel sneller dan een brief sturen en wachten op respons, zonder dat je weet hoe de brief ontvangen wordt. Deze snelle feedback loop resulteert dus in een enorme tijdsbesparing.


Links: Lieke van Son (BZK), Staatssecretaris Knops (BZK) met Jeffry Broek, CEO van De Energiebespaarders. Foto: Martijn Beekman

Lieke: “Het vermogen om goed onderzoek te doen, het hele probleem aanpakken en de overheid vernieuwende en innovatieve werkmethodes bieden, dat maakt een startup een echte winnaar.”

Win-win voor startups en overheid

Bij Startup in Residence krijgen startups de kans om samen te werken met een grote partij wat hun bedrijf een positieve impuls geeft. Naast het feit dat de overheid als ‘launching customer’ kan fungeren, komt de startup terecht in een waardevol netwerk. Toen De Energiebespaarders op zoek waren naar een gemeente voor een pilot, heeft Startup in Residence hen geholpen door een oproep te doen in de nieuwsbrief van het Programma Aardgasvrije Wijken en hen uitgenodigd bij relevante evenementen. Hierdoor zijn meerdere gemeenten geïnteresseerd geraakt om samen te werken aan de oplossing.

Daarnaast zijn er meerdere voordelen voor Challenge Holders. Zo hanteren De Energiebespaarders een manier van werken die voor overheden moeilijk uitvoerbaar is. De innovativiteit en creativiteit die een startup met zich meebrengt zet complexe problemen in een ander daglicht. Het snelle uitproberen, schakelen en toetsen heeft veel meerwaarde en hier kan het ministerie volgens Lieke nog veel van leren.

Innovatieve startup? Doe mee en schrijf je in

Ben jij een start-up en wil jij meedoen aan een challenge van SIR? In november beginnen die nieuwe inschrijvingen voor de nieuwe challenges dus houdt de website in de gaten!