Startup in Residence behind the scenes:

De geboorte van een Zuid-Hollandse Startup in Residence challenge

We zien en gebruiken ze elke dag: bankjes, wegen, vaarwegen, fietspaden en bruggen. Het lijkt vanzelfsprekend, maar hier zit een organisatie achter die er voor zorgt dat wij elke dag kunnen genieten van deze “assets”: de Dienst Beheer Infrastructuur van de provincie Zuid-Holland. Het bijhouden van deze objecten, verspreid over honderden kilometers, is een uitdagende opgave. Hoe kunnen startups de provincie hierbij helpen met innovatieve oplossingen?

We spraken met Joris Luyt, één van de Startup in Residence challenge holders en de coördinator en adviseur van het asset-informatieteam van Provincie Zuid-Holland. Hij had een creatieve oplossing nodig om het asfaltonderhoud te versimpelen en te verduurzamen. Om dit te helpen verwezenlijken is Joris een samenwerking aangegaan met Startup in Residence, zijn challenge: hoe kunnen we door middel van data-analyse het ideale onderhoudsmoment van asfaltwegen bepalen? 

De gigantische klus om al het asfalt in Zuid-Holland te onderhouden

Verschillende startups schreven zich in voor de challenge met interessante oplossingen. Joris: ”Grofweg kwamen uit de inzendingen twee typen oplossingen naar voren. Sommige startups boden precies wat wij in gedachten hadden. Ze wisten dat er data beschikbaar is over de wegen, over het gebruik hiervan en over het weer. Door al deze data te analyseren kan er tot een antwoord gekomen worden. Anderzijds waren er bedrijven die met nieuwe manieren van data inwinnen kwamen. Door bijvoorbeeld sensoren onder een auto of met camera- en satellietbeelden. Hiermee wilde zij achterhalen hoe het met de kwaliteit van de wegen staat en  voorspellen hoe lang deze nog goed zijn. Wij vonden het moeilijk om te kiezen tussen deze twee oplossingen. We hebben daarom gevraagd of we met twee partijen konden gaan samenwerken en Startup in Residence gaf aan dat hier ruimte voor was.”

Joris is dus uiteindelijk van start gegaan met twee jonge bedrijven. Voor het bouwen van de datamachine is de startup Geronimo.AI gekozen, waar vier luchtvaart- en ruimtevaarttechniek studenten uit Delft werkzaam zijn. Voor de alternatieve data inwin methode koos zijn team voor een bedrijf met veel kennis over satellietbeelden genaamd RoadEO.

Bron: Geronimo.AI

Waarom een SIR challenge een ideale oplossing kan zijn

De Dienst Beheer Infrastructuur had een globaal idee hoe ze asfaltonderhoud konden voorspellen met data, maar dit was niet scherp genoeg om een bedrijf te laten uitvoeren. Een optie was om met data scientists van de provincie te gaan werken. Maar als Dienst Beheer Infrastructuur richt je je vooral op het onderhouden van de infrastructuur, en niet op het ontwikkelen van datavoorspellingen.

Zo ontstond er dus een gat waar een startup in kon stappen en daar startte de samenwerking met SIR. Zonder strak aanbestedingsregime was er ruimte om de vraagstelling te verkennen, en samen te ontdekken wat mogelijk is. En zo voelt het dan ook als een win win situatie voor beide partijen.

Innovatieve startup? Doe mee en schrijf je in. 

Ben jij een startup en wil jij meedoen aan een challenge van SIR? In november beginnen de nieuwe inschrijvingen voor de nieuwe challenges dus houd de socials in de gaten! @Startupinres070