Startup support in Apollo 14 - Ernst & Young

Impact startup locatie Apollo 14 is niet zomaar een verzamelplaats van ondernemers die werken aan een betere wereld. Er is een heel pakket aan ondersteuning aanwezig die het leven van de starter een stukje makkelijker maakt. Want als ondernemer loop je nu eenmaal tegen barrières aan en daar kun je soms best wat hulp bij gebruiken. Zo is ook Ernst & Young (hierna: EY) aanwezig in Apollo 14. Speciaal voor starters bieden ze ondersteuning en advies met het EYnovation programma. Een interview met Kenny Hoek en Rianne van de Sande van EY.

Kenny Hoek en Rianne van de Sande zijn van de afdeling Accounting Compliance and Reporting (ACR) bij EY. Deze afdeling richt zich onder andere op de kleine ondernemingen, waaronder startende ondernemers. Rianne is senior manager en 14 jaar werkzaam. Kenny is manager en 9 jaar werkzaam. Zij zijn sinds kort aanwezig in het Apollo 14 pand in de Binckhaven.

Welke hulp kan EY jou bieden als startup in Apollo 14?

Voor ondernemers biedt EY ondersteuning bij de boekhouding, de belastingaangiften, waaronder de omzetbelasting en vennootschapsbelasting, maar natuurlijk ook de jaarrekening en advies over de uitdagingen voor jou als ondernemer. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van andere diensten binnen EY:

  • Juridisch: bijvoorbeeld ondersteuning bij het opstellen of review van een aandeelhoudersovereenkomst;
  • Fiscaal: waaronder BTW vraagstukken maar ook bijvoorbeeld als je aandelen wilt uitkeren in plaats van salaris;
  • Notarieel: als je bijvoorbeeld een BV wilt oprichten of verkopen of wilt herstructureren;
  • Payroll: als je medewerkers in dienst hebt, kan EY de salarisadministratie uitvoeren.

Op deze manier heb je via 1 contact binnen Apollo 14 toegang tot een groot scala aan ondersteunende diensten.

EYnovation: speciaal voor startende ondernemingen

Met het EYnovation pakket biedt Ernst & Young speciale tarieven voor startups. Rianne: “Wij investeren ook in die ondernemers. Ons doel is om ondernemers verder te helpen, te ondersteunen en zo te laten groeien. We groeien graag mee met deze bedrijven. Het is erg leuk om op deze manier jonge, ambitieuze mensen te kunnen helpen. En het zijn lang niet allemaal jonge ondernemers. Je ziet nu ook oudere starters. Mensen die al een succesvolle onderneming hebben gehad en weer opnieuw beginnen.”

Ook op het gebied van financiering kan EY ondernemers verder helpen. Kenny: “We kijken dan vooral ook waar de ondernemer naar op zoek is bij een investeerder. Gaat het alleen om geld of zoek je ook toegevoegde waarde, zoals een netwerk, kennis en ervaring?” EY is zelf geen investeerder, maar kan wel meedenken over het verkrijgen van funding en je in contact brengen met diverse partijen. En mocht je met je onderneming in aanmerking komen voor subsidie: binnen EY zijn ook subsidieadviseurs werkzaam.

Hoe verloopt een gesprek met EY?

Bij het eerste gesprek wordt gekeken wat precies de behoefte en de uitdagingen zijn van de ondernemer. Bij hele specifieke vragen kunnen vervolggesprekken met specialisten worden gepland. Rianne: ”We kijken hierbij ook naar de potentiële groei. En de fase waarin een ondernemer zit, is natuurlijk ook van belang. Als de ondernemer zich nog moet inschrijven bij de KvK weet je dat er werk aan de winkel is.”

Kenny: “Indien de ondernemer aan de hand van de gesprekken vervolgstappen wil zetten maken wij een opdrachtbrief. Hier staat helder in omschreven wat de dienstverlening betreft. En nu denken mensen vaak dat de dienstverlening van EY voor startende ondernemers te duur is, want specialisten klinken duur. Met het EYnovation pakket biedt EY marktconforme tarieven voor startups.”

Voorbeelden van andere ondernemers

“De ondernemers waar wij mee werken zijn veelal jonge, slimme mensen. Via onze samenwerking met YES!Delft komen we in contact met nieuwe starters. Dat kunnen jonge technische ondernemers uit Delft zijn met een briljant idee. Soms wordt dan een ervaren man of vrouw uit het bedrijfsleven gehaald om te helpen bij de opstart van de onderneming en om de commercie op gang te brengen.”

Er zijn hier vele voorbeelden van te noemen: een bedrijf dat satellieten bouwt, een bedrijf met zelfhelend beton of nieuwe innovaties op het gebied van medische instrumenten. En de ontwikkeling van software om zakelijke parkeerplaatsen beter te benutten. Ook leuk: een slaaprobot die zorgt voor een betere nachtrust. Dit is een afstudeerproject van studenten van de TU.

Steeds vaker zie je dat ondernemers innoveren voor een betere wereld. Zo werkt een ondernemer aan een heel nieuw type elektrische scooter. Hier wordt nu de eerste serie van ontwikkeld. En software om te voorkomen dat mensen die aangewezen zijn op medische zorg doorligplekken krijgen.

Ernst & Young in Apollo 14

EY is fysiek aanwezig in de flexruimte van Apollo 14. Minimaal 1 x per week zijn Rianne of Kenny daar aanwezig, en dan kun je altijd even langslopen als je vragen hebt. Ook zijn er spreekuren en workshops.

Spreekuren

Voor de spreekuren kun je je inschrijven via kenny.hoek@nl.ey.com Deze spreekuren zijn gratis, de ondernemer gaat pas een opdracht aan als hij of zij daadwerkelijk diensten wilt afnemen, een offerte is opgemaakt en een opdrachtbrief is ondertekend.

Workshops

Kenny en Rianne gaan in Apollo 14 een aantal thematische presentaties geven over bijvoorbeeld financiering, de structuur van de onderneming en het belonen van werknemers. Ook kun je zelf suggesties doen voor een workshop. En als er veel vraag is naar een bepaald onderwerp kan EY daar een workshop over geven.