Terugblik GES 2019:

“De maatschappij is onze volgende grote klant”

De GES summit liet de wereld zien dat Den Haag de stad is van doing good and doing business. Meer dan 2.000 deelnemers, vooral impact ondernemers, maar ook investeerders en wereldleiders uit 140 landen werden samengebracht om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor de meest urgente uitdagingen van de wereld.

De 9e Global Entrepreneurship Summit startte officieel op 3 juni met een Opening Reception in het stadhuis van Den Haag met de burgemeester Pauline Krikke, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo en de minister-president  Mark Rutte. Na een warm welkom van de burgemeester in ImpactCity Den Haag, benadrukte Pompeo het belang van ondernemerschap, dapperheid van ondernemers met dagelijkse risico’s, en hij riep regeringen over de hele wereld op om de juiste omgeving voor ondernemers te creëren om te groeien. Ten slotte benadrukte de premier het belang van duurzaamheid en innovatie bij het aangaan van actuele uitdagingen en samenwerkingen die de wereld beter maken en tegelijkertijd zorgen voor een gezonde winst. “Gezien de grote uitdagingen waar de wereld voor staat – klimaatverandering, voedselproductie, connectiviteit, energie en gezondheid – is het overduidelijk dat de maatschappij je volgende grote klant is.”

Voordat de GES officieel van start ging, organiseerde ImpactCity een succesvol side-event met veel verschillende partners. Het evenement Financing Brilliant | Solutions vond plaats in het impact startup pand Apollo 14. Ongeveer 200 impactondernemers kregen inzicht in het financiële landschap en raakten geïnspireerd door de nieuwste en beste technologische innovatie. Tijdens dit evenement kondigde Wethouder Saskia Bruines ook officieel het nieuwe partnership tussen ImpactCity en de Rabobank aan.

Op dinsdag en woensdag (4 en 5 juni) vond de GES summit plaats in het World Forum met een vol programma met inspirerende sprekers, power lunches, pitches en meeslepende sessies. Academia, investeerders, overheid, hackers, hipsters, hustlers, slimmerikken, zakenlui, bureaucraten zaten allemaal in één ruimte, toen minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de achtergrond van de deelnemers van de GES samenvatte. Ze sloot de GES af met een boodschap dat dichtbij onze eigen ImpactCity-missie ligt:

“De maatschappij is onze volgende grote klant. Er is geen kloof tussen bedrijfigheid en de maatschappij. Er kunnen businesscases gemaakt worden bij het oplossen van de wereldwijde uitdagingen waar we voor staan. Ja, we kunnen geld verdienen door de SDG’s aan de wereld te leveren. Dat is de krachtige nalatenschap van de GES 2019. Een die dwars door alle sectoren gaat: voedsel, connectiviteit, energie, water, gezondheid. “