“De Humanitarian Action Challenge bood ons een unieke kans”

De Humanitarian Action Challenge – een gezamenlijke inspanning van HumanityX, The Hague Humanity Hub en ImpactCity – liep van oktober tot december 2018. Het moedigde multidisciplinaire samenwerkingsverbanden aan om innovatieve, op technologie gebaseerde oplossingen te bieden voor enkele van de meest dringende problemen van de humanitaire gemeenschap. Sociale onderneming PNGK en technologiebedrijf Seita hebben de handen ineen geslagen om één van de uitdagingen aan te gaan. In deze gastbijdrage vertellen ze over hun ervaring.

NGO’s die vluchtelingenkampen beheren, streven ernaar om basisbehoeften te bieden en de bewoners op humane wijze te behandelen. Ze hebben echter te weinig toegang tot lokale informatie, wat hun belemmert in het nemen van beslissingen die goed geïnformeerd, responsief en impactvol zijn. Tijdens de Humanitarian Action Challenge hebben sociale onderneming PNGK en technologiebedrijf Seita nauw samengewerkt en zijn deze uitdaging aangegaan met de creatie van Aileen.

Aileen is een hardware / software suite, speciaal ontworpen om de behoefte aan real-time informatie over de bevolking en het verkeer van mensen in vluchtelingenkampen in kaart te brengen. De bewoners van vluchtelingenkampen voelen zich vaak depressief en angstig. De beheerders van het kamp willen hen op een meer waardige manier van dienst zijn en hen beschermen tegen gevaar. Met Aileen kan het management de huidige bevolking van het kamp beter inschatten, hun middelen beter verdelen, en veel sneller reageren op noodsituaties zoals vuur of rellen.

Aileen is het resultaat van de uitdaging die de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft gesteld als onderdeel van de Humanitarian Action Challenge. De multidisciplinaire samenwerking in het challenge-programma leidde tot de identificatie van duidelijke use-cases. Zonder de inzichten van IOM had het team niet helder kunnen maken hoe deze innovatie op zinvolle wijze kan worden gebruikt.

Bruikbare gegevens

Aileen telt de signalen van apparaten waarop een draadloze interface is ingeschakeld, zoals smartphones, om bevolkingsgegevens op een georganiseerde en bruikbare manier weer te geven. Deze op WiFi gebaseerde mapping van het verkeer van mensen is gebruikersvriendelijk, open-source, in overeenstemming met de EU algemene verordening gegevensbescherming en biedt real-time informatie.

Aileen is ontworpen om WiFi-trackingmogelijkheden te bieden, specifiek voor de humanitaire sector. Hoewel Aileen dezelfde beveiligingsmaatregelen als op industrieniveau toepast, bevat het ook speciale functies die zijn afgestemd op de gevoelige humanitaire context. Het is ontworpen om te worden ingezet in sobere omgevingen waar energie en internet onbetrouwbaar zijn. De Aileen Box kan gegevens verzamelen, zelfs als het lokale netwerk niet functioneert en uploadt de gegevens automatisch nadat de internetverbinding is hervat.

Aileen heeft ook een intuïtief op maat gemaakt dashboard waarmee besluitvormers bij NGO’s realtime informatie kunnen bekijken in een overzichtelijke, bruikbare indeling. Ten slotte is Aileen open source, waardoor externe beveiligingsaudits mogelijk zijn en NGO’s de mogelijkheid krijgen om de software op hun eigen servers te hosten. Dit elimineert de noodzaak om een derde partij te vertrouwen met hun gevoelige gegevens.

Klaar om te testen

De Humanitarian Action Challenge gaf het team een unieke kans om Aileen te ontwikkelen met de ondersteuning en begeleiding van de eigenaar van deze challenge IOM, en de programmamakers. Het team heeft veel van dit proces geleerd, met name met betrekking tot het echt uitdagen van het “waarom” en het identificeren van het einddoel voordat werkelijk gestart werd met het project. Voor een team met veel nieuwe projecten was het een uitstekende kans om te oefenen met het vinden van focus in een project met veel mogelijkheden.

Door middel van de Humanitarian Action Challenge en de bijbehorende workshops kon Aileen zich ontwikkelen tot een volledig functionele hardware / software suite met een duidelijk doel en functie. Het team is van plan om Aileen te blijven testen in migrantensituaties, te beginnen in Griekenland in 2019.