Waarom zou je meedoen met de Haagse Vernieuwers challenge?

In deze blog vertelt oud-winnaar Lieke Beelen van Visuele Voorwaarden wat het winnen van de challenge voor haar betekende.

In 2015 won Visuele Voorwaarden de Haagse Vernieuwers Challenge. Hun doel was om algemene voorwaarden van algemene websites op een eenvoudig manier uit te leggen met behulp van afbeeldingen. Zo zijn gebruikers beter geïnformeerd en kunnen ze betere beslissingen maken over wat ze wel en niet online willen delen.

Hoe stonden jullie ervoor voordat jullie met de challenge mee deden?
Voor de challenge waren Janneke en ik alleen in gesprek over een samenwerking en hadden we een aantal brainstormsessies gehad. De Haagse Vernieuwers Challenge heeft er echt voor gezorgd dat we serieus aan de slag konden gaan.

Wat veranderde toen je de prijs won? Wat heb je met de prijs gedaan?
We zijn begonnen met een uitgebreid ontwerpproces en een onderzoek naar hoe mensen omgaan met privacy op het internet. Hier kun je het verslag en het prototype vinden dat we toen hebben uitgewerkt.

Wat is de situatie nu?
Inmiddels zijn Janneke en ik onze eigen weg ingeslagen. Janneke werkt nu onder de naam ‘Met Recht Helder‘. Ik ben met het prototype naar advocatenkantoren gegaan en heb de markt verder verkend. Ik kwam tot de conclusie dat er meer ontwerpers en juristen nodig zijn om echt een verandering teweeg te brengen. Het begint bij een mindset change voordat visuele contracten ‘geadopteerd’ zullen worden in de markt. Om die reden heb ik in 2017 Visual Contracts opgericht.

Visual Contracts
Visual Contracts brengt juristen en ontwerpers bij elkaar. Ik help ze met het veranderen van hun mindset door Legal Design Thinking trainingen te organiseren en nieuwe projecten te co-creëren. Sinds vorig jaar zijn we ons echt gaan verdiepen in arbeidscontracten. De komende tijd gaan we met verschillende klanten een pilot aan om visuele arbeidscontracten daadwerkelijk te implementeren. Naast onze community die internationaal en divers is (op dit moment 12 verschillende nationaliteiten), zijn klanten van Visual Contracts o.a. Aegon en Airbus Defense and Space.

Je ziet dat de markt omtrent Legal Design Thinking en visuele contracten enorm is gegroeid. Bij de Legal Design Summit in Helsinki bijvoorbeeld komen zoveel mensen van over de hele wereld. Ik durf wel te zeggen dat dat deels door een bijdrage van Visual Contracts komt en dat zou er nooit geweest zijn zonder de Haagse Vernieuwers challenge, dus nogmaals dank daarvoor!

Haagse Vernieuwers Challenge 2020
Heb jij ook een innovatief idee, product of service die de wereld kan verbeteren? Meld je dan aan voor de Haagse Vernieuwers Challenge 2020. Dit jaar maak je kans om tussen de € 2.500 tot € 25.000,-. te winnen. Inschrijven kan tot 17 oktober. Kijk hier voor meer informatie.