World Food Programme @ The Humanitarian Action Challenge

De Humanitarian Action Challenge begon in oktober. De challenge is een gezamenlijke inspanning van HumanityX, The Hague Humanity Hub en ImpactCity om multidisciplinaire samenwerking aan te moedigen tot innovatieve technologische oplossingen voor vrede, gerechtigheid en humanitaire actie. Lena Hohfeld is betrokken namens het Wereldvoedselprogramma (WFP), dat één van de challenges van het programma heeft vormgegeven. We spraken met haar om en vroegen over haar ervaring tot nu toe. Lena is enthousiast over de Humanitarian Action Challenge: “De uitdaging is om productieve samenwerkingen te creëren en innovatieve, op technologie gebaseerde oplossingen te bieden voor enkele van de meest urgente problemen waarmee de humanitaire gemeenschap te kampen heeft”.

Ze geeft ook aan dat innovaties in de humanitaire sector alleen succesvol kunnen zijn als deze expliciet zijn aangepast aan de uitdagingen waarmee humanitaire hulpverleners dagelijks mee geconfronteerd worden. “Het samenbrengen van de expertise en ervaring van bedrijven, non-profitorganisaties en spelers vanuit de humanitaire sector, is een belangrijk onderscheidend element van deze challenge,” zegt ze. “Het programma heeft als doel de samenwerking tussen bedrijven en NGO’s in de humanitaire sector te verbeteren en tegelijkertijd bruikbare technologische oplossingen te bieden.”

Nieuwe inzichten

“WFP ziet de Humanitarian Action Challenge als een uitstekende manier om oplossingen te bieden voor enkele van de humanitaire problemen. Dit doen we door oplossingen te ontwikkelen die kunnen worden geschaald en daadwerkelijk gebruikt om onze activiteiten te verbeteren. Ons mobiele kwetsbaarheidsanalyse- en mapping team (mVAM) is voortdurend op zoek naar nieuwe manieren van innoveren om de behoeften van de 821 miljoen mensen die honger lijden, wereldwijd te begrijpen,” waarmee ze het gevoel van urgentie van de WFP illustreert.

Ze voegt hieraan toe: “We zijn met name geïnteresseerd in nieuwe ideeën over hoe WFP gebruik kan maken van de enorme hoeveelheid ongestructureerde gegevens om zo ons werk te verbeteren. Tijdens de workshopsessies was het geweldig om te zien dat de innovatieteams met al hun uiteenlopende expertise aan data-gerelateerde oplossingen werkten”.

Verschillende invalshoeken

Lena: “Mijn belangrijkste leerpunt van de oktoberworkshop was de hoeveelheid verschillende invalshoeken waarmee je één enkel probleem kunt benaderen. Ik realiseerde me dat de twee teams die aan onze uitdaging werken twee volledig verschillende benaderingen van het probleem hebben gekozen. Maar deze benaderingen kunnen uiteindelijk zelfs complementair zijn. De diversiteit binnen de teams leidde ook tot een breed scala aan ideeën.”

“Ik vond het erg mooi om het perspectief van het WFP aan deze variëteit toe te voegen en om rechtstreeks met de teams samen te werken om zo hun ideeën aan te passen, zodat ze echt voldoen aan de behoeften van het WFP,” benadrukt ze. “Ik ben nieuwsgierig hoe de oplossingen verder uitgewerkt kunnen worden. Ik kijk er naar uit om te zien hoe de projecten zich ontwikkelen en welke nieuwe ideeën zullen ontstaan. En vooral natuurlijk naar de uiteindelijke producten en hoe ze kunnen worden geïmplementeerd binnen WFP.”