Winnaar Venture Academy 2019 bekend!

Start-up Student Helpr onderscheidt zich door te voldoen aan praktische behoeften studenten

Het programma van de Venture Academy 2019 is afgelopen, met de aankondiging van winnaar Student-Helpr tijdens de finale op 11 december. Student-Helpr wist de winst binnen te halen, als één van de 6 startups die in het programma aan de validatie van hun bedrijf en sociale impact ideeën hebben gewerkt.

Gedurende de elf weken vooraf gaande aan de finalen hebben de deelnemers middels workshops, mentoren, netwerken en team ontwikkeling, gewerkt aan hun product, zakelijk model en persoonlijke competenties. Het Venture Academy vond plaats in Den Haag en werd georganiseerd door het Centre for Innovation en PLNT, in samenwerking met ImpactCity. Het is inmiddels alweer het 6e jaar waarin ImpactCity en het Centre for Innovation samen hebben gewerkt om dit programma neer te zetten. 58 startups hebben het programma nu doorlopen.

Als partner helpt ImpactCity startup met praktische tools en connecties uit haar impact ecosystem, wordt inspiratie en motivatie aan geslingerd om te reflecteren op hoe de startups bijdragen aan de Sustainable Development Goals en hoe hun werk bijdraagt aan het welzijn van Den Haag. De deelnemers van dit jaar hadden allen een sterkte link met het maken van lokale impact. Van een bedrijf dat bijdraagt aan het circulaire economy in Den Haag, tot het inzetten van technologische oplossingen van gemeentelijke vraagstukken en educatieve trajecten aan te bieden die studenten in staat stellen om impactvolle veranderingen in gang te zetten. Deelnemers van de Haagse Vernieuwers Challenge sloten bij enkele sessies aan om mee te denken met de Venture Academy deelnemers.

Den Haag’s internationale populatie was goed vertegenwoordigd, bijna alle startups hadden tenminste één expat ondernemer in hun team. Vanuit dit internationale oogpunt is het extra passend dat de winnaar, Student-Helpr, een service platform is dat internationale studenten helps een zachte landing te maken in Nederland en hun weg te vinden.

Het programma

Veel ondernemingen starten met een goed idee, maar het is van vitaal belang om het validatieproces te doorlopen om te zien of goede ideeën echte startup bedrijven kunnen worden. Binnen het ondernemerschap test de ‘validatie’ stap belangrijke veronderstellingen over de bedrijfsmodellen, inkomstenbronnen en de productstrategie van een onderneming.

Om dit te doen, had elke week een ander thema, variërend van het beoordelen van een markt, financiën, technische haalbaarheid tot marketingmogelijkheden en individuele vaardigheden. Met elke week en elk thema kwam een ​​praktische uitdaging, waarbij deelnemers de workshopomgeving moesten verlaten en met echt publiek moesten communiceren om hun veronderstellingen te testen.

Naast de workshops omvatte de Venture Academy ook mentorsessies, waarin studenten hun ideeën presenteerden aan mentoren uit het bedrijfsleven, overheidsinstanties, financiën, onderwijs en seriële ondernemers, die in staat waren om snel belangrijke aannames te identificeren die de studenten moesten testen.


De finale
Bij de start van de finale begon met een reflectie van Betty Huerta, één van de organisatoren van de Venture Academy. Ze vroeg de startups om twee eenvoudige vragen te overwegen: wat heb je geleerd? En hoe was deze ervaring voor jou? Antwoorden gingen onder meer over het belang van een gemeenschap, leren genieten van uitdagingen, de waarde van verhalen vertellen en de inspiratie die deelnemers kregen uit het snelle tempo van het programma.De finale gaf ondernemingen de mogelijkheid om te pitchen voor investeerders, potentiële klanten en collega’s. Een pitch van vijf minuten van hun bedrijf werd gevolgd door vijf minuten vragen en feedback van de jury. Deze varieerden van financiële en ethische vragen tot reflecties over volgende stappen, welke aan zetten tot kritisch denken over prioriteiten en doelen.Na overleg hebben de juryleden Student-Helpr de winnende prijs toegekend, bestaande uit een coaching pakket van € 4.000 en een werkplek in ImpactCity’s impacthub Apollo 14. Apollo14 biedt de perfecte omgeving voor Student-Helpr om hun volgende stappen te zetten, terwijl ze omringd wordt door andere innovatieve ondernemers die werken aan oplossingen voor een betere wereld. Student-Helpr sluit zich aan bij verschillende andere startups die van Den Haag een opwindende en innovatieve hub maken voor ondernemers om deel van uit te maken. Hoewel er maar één winnaar kon zijn, was de jury het eens over het potentieel van alle teams in het programma: ze zijn net begonnen.